Z enim klikom do natančnih vrednosti rastnih krivulj

Z enim klikom do natančnih vrednosti rastnih krivulj
23. 11. 2017 Simon Torkar

Z enim klikom do rastnih krivulj v ISOZ21

V SRC Infonetu smo prisluhnili potrebam pediatričnih ambulant ter razvili novo funkcionalnost, ki omogoča računalniško podporo spremljanju rastnih krivulj. Do sedaj so se namreč vrednosti rastnih krivulj ob vsakem pregledu otroka ročno vpisale na list papirja z grafom.

Novost v programu za podporo osnovnemu zdravstvu ISOZ21 pa po novem omogoča natančno spremljanje vseh vrednosti meritev v obstoječem računalniškem programu.

Grafi rastnih krivulj omogočajo spremljanje razvoja otroka in ugotavljanje odstopanj pri višini, teži in obsegu glave otroka določene starosti  v primerjavi z ostalim otroki iste starosti in spola.

Vsakič zabeležite točne vrednosti meritev

Meritve višine, teže ali obsega glave, ki jih opravi zdravnik pri različnih obdobnih pregledih, se primerja z referenčnimi vrednostmi, primernimi za spol in starost. Posamezno vrednost opredelimo kot standardni odklon od povprečja in jo na grafu rastnih krivulj izrazimo v percentilih, kar pa je bilo ob ročnem vnašanju vrednosti v graf na listu papirja velikokrat nenatančno. Zdaj nam nova funkcionalnost omogoča, da vsakič zabeležimo natančne vrednosti naših meritev.

Spremljanje razvoja otroka

Glede na zabeležene meritve je v programu primarnega zdravstva ISOZ21 omogočeno spremljanje razvoja otroka glede na njegovo višino-starost, težo-starost, obseg glave-starost in ITM (indeks telesne mase)-starost.

Avtomatska izbira standarda

Za prikaz percentilnih krivulj uporabljamo standard UKWHO (teža, višina/dolžina, ITM in obseg glave) razen pri nedonošenčkih do 50. tedna gestacijske starosti, kjer uporabljamo standard FENTON (teža, višina/dolžina in obseg glave). Izbira standarda za prikaz rastnih krivulj se izvede samodejno, glede na starost otroka in medicinskih podatkov otroka (gestacijska starost).

Natančne percentilne vrednosti

Prikazani grafi rastnih krivulj se prilagajajo zabeleženim meritvam in časovnemu obdobju, v katerem so bile meritve zabeležene. Mejne percentilne krivulje označujemo z zeleno barvo ostale s črno. Ob posamezni percentilni krivulji se nahaja tudi njena oznaka percentila. Posamezni graf rastnih krivulj vsebuje tudi točno percentilno vrednost posamezne meritve (primer: 7: 9m/7,2kg | 3%).

Končno imamo pediatri tudi na primarnem nivoju naše meritve primerljive z izvidi specialistov s Pediatrične klinike in med seboj, saj uporabljamo enake standarde. Hitreje, lažje in točneje lahko problem njihovega otroka predstavimo tudi staršem na licu mesta ob pregledu in je tako naša zdravstvena vzgoja učinkovitejša.

as. Ajda Cimperman, dr.med. spec.pediatrije v zasebni ordinaciji s koncesijo

 

Ob vsakem obisku vnesite podatke o novorojenčku oz. otroku (težo, višino in obseg glave).

Spremljajte graf gibanja vseh treh vrednosti glede na standardne vrednosti (kako otrok raste glede na povprečje).

Vse grafe in tabele vrednosti skupaj z datumi in procenti elektronsko shranite v programu ali jih natisnite na papir.

V SRC Infonetu vam želimo olajšati vsakdanje delo v vaši ambulanti, zato vam z razvojem novih modulov želimo še bolj približati uporabo računalniškega programa in narediti vaše delo še bolj učinkovito.

simon

Simon Torkar
Vodja področja primarno zdravstvo

Simon Torkar je vodja področja primarno zdravstvo v podjetju SRC Infonet in ima več kot 20 let delovnih izkušenj s procesi, ki potekajo vsakodnevno v zdravstvenih domovih in zasebnih ordinacijah.

Želite več informacij o rastnih krivuljah v programu ISOZ21 ? Vabljeni, da nam svoje mnenje sporočite v komentarjih ali nam pišete na info@infonet.si.

Brez komentarjev

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*