Vnos podatkov pri testiranju je z eMBL enostaven in hiter

Vnos podatkov pri testiranju je z eMBL enostaven in hiter
1. 6. 2021 Vasja Rebec

Vnos podatkov pri testiranju je z eMBL enostaven in hiter

”Z aplikacijo eMBL – MEDISKOP se podatki vnašajo in prenašajo avtomatsko, ni več zamudnih vnosov podatkov za nazaj ter dvojnega preverjanja.”

Mobilna aplikacija eMBL – MEDISKOP predstavlja nov standard pri podpori izvajalcem hitrega testiranja z antigenskimi testi na odvzemnih mestih in zdravstvenim ustanovam pri napotitvah na PCR testiranje.

Kako je aplikacija vplivala na hitrejši vnos in obdelavo podatkov, smo se pogovarjali s predstavniki podjetja Pharsol d.o.o.

Miha Rajh, direktor podjetja Pharsol in koordinator testiranja

Pharsol ste agilno startup podjetje in razvijate inovativne produkte za laboratorije in farmacevtsko industrijo. Kako ste prišli na idejo, da se podate na področje hitrega testiranja?

 

Že januarja lani smo se začeli ukvarjati s trgom medicinskih pripomočkov in zaščitne opreme. Z začetkom pandemije smo zaznali priložnost in oblikovali ponudbo za dobavo zaščitnih mask in razkužil podjetjem. Nato smo po nekaj mesecih začeli razmišljati, ali bi lahko v ponudbo dodali tudi dobavo antigenskih testov. Logična posledica je bila odločitev, da razvijemo storitev testiranja z antigenskimi testi. Organizirali smo skupino študentov in tu se je začela tudi uporaba SRC Infonetove rešitve eMBL – Mediskop.

 

Ko je število obravnav ali testiranj preseglo številko 100, smo naleteli na problem, administrativno osebje je bilo preobremenjeno.

Navdušuje nas, kje vse najdete poslovno priložnost. Kdaj ste pravzaprav ugotovili, da potrebujete digitalno orodje, da podprete proces hitrega testiranja? Kako hitro ste prišli do števila uporabnikov, ki vas je napeljalo, da se začnete ozirati po digitalnem orodju ali aplikaciji, ki vam bi pohitrila ali optimizirala proces?

 

Administratorka v ambulanti je vse rezultate vnašala ročno, v enega od zalednih programov. To opravilo hitro postane zelo zamudno. Za do 50 ali do 100 testiranj na dan je ročni vnos podatkov, recimo, še smiseln. Ko je število obravnav ali testiranj preseglo številko 100, pa smo naleteli na problem. Nastajati so začele zamude, nemogoče je bilo vse administrativno podpreti v delovnem času ambulante, administrativno osebje je bilo, milo rečeno, preobremenjeno. Že na začetku bi nam bilo bistveno lažje, če bi uporabljali mobilno aplikacijo.

 

 

Irenej Kolšek, izvajalec testiranja

 

Proces je sedaj združen, enovit in predvsem odvzame dobršen del bremena administracije ambulantnemu osebju.

Torej je aplikacija olajšala delo predvsem na administrativnem delu postopka hitrega testiranja ali tudi na terenu?

 

Tudi na terenu, seveda. Pravzaprav se je glavnina administrativnega dela procesa prenesla na teren. Proces je sedaj združen, enovit, predvsem odvzame dobršen del bremena administracije ambulantnemu osebju. Podatki se vnašajo in prenašajo avtomatsko, so sproti posredovani naprej v druge zbirke podatkov in ni več zamudnih vnosov podatkov za nazaj ter dvojnega preverjanja.

 

 

”Ugotovili smo, da je digitalizacija v zdravstvu neizbežna. Pri obdelavi vzorcev z hitrimi antigenskimi testi smo prišli do ugotovitve, da do 50 vzorcev še lahko nekako obdelamo in vnesemo ročno, kar pa je več, pa je nujno digitalizirati. Tukaj je aplikacija eMBL – MEDISKOP prišla zelo prav.”

 

Miha Rajh, direktor podjetja Pharsol in koordinator testiranja

Če pogledamo v prihodnost, kje vidite, da vam še lahko pridemo naproti? Ali snujete kakšno dodatno storitev?

Procesno imamo storitev hitrega testiranja dobro zastavljeno. Smo v fazi, ko pripravljamo ponudbo za samoplačnike z razširitvijo na PCR teste. In v tej smeri s SRC Infonetom že potekajo pogovori o aplikaciji, ki bi podprla tudi to novo storitev. Glede na to, da je izvide testiranj potrebno varno posredovati končnemu uporabniku na vpogled ali za tiskanje, menim, da bi bilo smiselno razviti sistem, ki omogoča avtomatski in varen prenos tovrstnih izvidov in potrdil PCR končnemu uporabniku. Kot sem seznanjen, bo dodatna funkcionalnost kmalu na voljo.

 

Kdo so vaši končni uporabniki storitve množičnega testiranja?

Naša prva stranka so bila manjša podjetja do 50 zaposlenih, nato pa je hitro sledil preskok na večjega trgovca. To se je zgodilo v nekaj dneh, iz sobote na ponedeljek in morali smo se hitro organizirati, da smo lahko izkoristili ponujeno priložnost. Sedaj delamo veliko, za različne naročnike. Lahko povem, da sodelujemo s paleto organizacij: številnimi manjšimi podjetji, pa tudi z večjimi korporacijami in univerzo.

 

”Z uporabo aplikacije lahko že na terenu enostavno in hitro vnesemo rezultate. Poleg tega ni tveganja za zlorabo osebnih podatkov, ker se podatki takoj po skeniranju zdravstvene kartice prenesejo direktno v sistem.”

 

Irenej Kolšek, izvajalec testiranja

Aplikacijo eMBL – MEDISKOP uporablja že več kot 96 izvajalcev na več kot 300 mobilnih telefonih.

Od prve namestitve do danes je bilo prek mobilne aplikacije posredovanih skoraj dva milijona naročil na Covid-19 testiranje.

Potrebujete podporo pri elektronski obdelavi naročil na testiranja in cepljenja?

 

eMBL – MEDISKOP

 

mag. Vasja Rebec
direktor SRC Infoneta

Pišite nam na info@infonet.si ali nas pokličite na tel. številko 04/600 76 00 za predstavitev aplikacije za podporo množičnemu testiranju in cepljenju eMBL – MEDISKOP.