GDPR v zdravstvu

Na jasen in preprost način vam pomagamo pri doseganju skladnosti z GDPR

25. maja 2018 se je začela uporabljati Splošna uredba o varstvu podatkov, GDPR (General Data Protection Regulation), ki je nadomestila Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Ker vam želimo priskočiti na pomoč, smo se povezali z zanesljivim strokovnim partnerjem, s katerim vam pomagamo pri izvrševanju zahtev GDPR.

GDPR v zdravstvu

Področje varstva osebnih podatkov je od 25. maja 2018 enotno urejeno po celotni EU. Uredba GDPR omogoča pacientom boljši nadzor nad lastnimi osebnimi podatki, upravljalcem zbirk podatkov pa nalaga poenostavljen dostop in urejen način obveščanja posameznika o obdelavi njegovih podatkov. Se vam zdi, da na zahteve uredbe niste pripravljeni? Lahko vam pomagamo.

Predstavljamo vam partnerstvo s pravnico dr. Natašo Pirc Musar iz Info hiše

SRC Infonet kot upravljalec informacijskih sistemov in poznavalec delovnih procesov v zdravstvenih ustanovah združuje moči z ekipo Info hiše, ki ponuja svetovanje s področja GDPR pod blagovno znamko DPO – Data Protection Officer on Demand.

Kaj prinaša GDPR na področje zdravstva

Pacient ima nove pravice, povezane z njegovimi osebnimi podatki

GDPR je prinesla boljši nadzor pacientov nad svojimi osebnimi podatki, lažji dostop ter strožjo ureditev dolžnosti obveščanja pacienta o obdelavi njegovih osebnih podatkov. Pacienti imajo pravico do pozabe oz. izbrisa in pravico do prenosljivosti osebnih podatkov. Uredba prinaša tudi posebno ureditev za privolitev otrok.

Imenovanje uradne osebe za varstvo podatkov

Zdravstvene ustanove, ki opravljate tvegane postopke obdelave podatkov in obdelujete posebne vrste osebnih podatkov, med katere sodijo zdravstveni podatki, morate imenovati uradno osebo za varstvo podatkov, t.i. data protection officer – DPO.

Višje kazni za prekrške

Nadzorni organ lahko za najhujše kršitve izreče kazen do vrednosti 1.000.000 do 20.000.000 EUR oziroma do 2-4 % letnega svetovnega prometa podjetja. Ob tako visokih kaznih je skladnost z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov postala pomemben del poslovne politike, zdravstvene ustanove pa morate v ta namen prilagoditi svoja interna pravila o varovanju podatkov ter sprejeti ukrepe za učinkovit nadzor in ukrepanje v primeru kršitev s pripravljeno oceno tveganja.

Kako vam lahko pomagamo

Izvajamo izobraževanja o GDPR

Skupaj z dr. Natašo Pirc Musar izvajamo izobraževanja na temo GDPR.

Eno takšnih je potekalo 9. marca 2018 v Šenčurju pri Kranju.

Ne veste, kje začeti?

Pustite nam svoj elektronski naslov in kontaktirali vas bomo v kratkem.

Uroš Kralj

mag. Uroš Kralj
pomočnik direktorja

Urgentni center

Pri GDPR zaupajte tistim, ki že poznajo delovne procese vaše zdravstvene ustanove

in poskrbite za skladnost z zakonodajo ter se izognite visokim kaznim.