Z eTTL še korak naprej pri digitalni preobrazbi Centra za bolezni otrok

Z eTTL še korak naprej pri digitalni preobrazbi Centra za bolezni otrok
24. 7. 2019 Aleš Mali

Z eTTL še korak naprej pri digitalni preobrazbi Centra za bolezni otrok

CZBO dosega nov mejnik v kvaliteti oskrbe pacienta

Center za bolezni otrok v Šentvidu pri Stični je med prvimi zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji, v katerih so se odločili, da se spopadejo s “papirnato vojno”. Poleg digitaliziranega procesa spremljanja vse zdravstvene dokumentacije (z uporabo rešitve DMS + eHrambe) so letos šli še korak naprej in dokončno digitalizirali tudi elektronsko temperaturni terapevtski list – eTTL.

Pogovarjali smo se z Magdaleno Urbančič, dr. med., vodjo procesa digitalizacije eTTL v CZBO, ki nam je zaupala, kako jim je to uspelo.

           “Že od nekdaj sem razmišljala, da verjetno obstaja boljši način.”

Na začetku mojega dela me je najbolj motilo to, da smo imeli neurejen papirnati arhiv. En prostor nabit s papirji, ki ga je bilo potrebno sistematsko urediti, ker je vseboval preveč balasta – papirjev, za katere ni potrebe, da so v kartonih. Od leta 1960 do 1990 sem osebno, poleg opravljanja dela direktorice, urejala tudi papirnati arhiv in dokumente uredila v kartonske škatle.

Čedalje več je bilo zahtev po papirnih dokumentih. Pri pacientih, ki so ostali dlje časa v bolnišnici, je bilo potrebno prepisovati podatke z lista na list. Na temperaturnem listu smo imeli na voljo zelo majhno okno, kamor smo lahko vpisovali pacientove podatke. Pomagali smo si z excel tabelami, kamor smo vpisovali vse zdravstvene parametre. Papir pa se je kopičil.

Vedno bolj sem razmišljala, da verjetno obstaja neka možnost, kjer bi vse to lahko beležili v elektronski obliki. Potem pa smo leta 2010 pomoč pri urejanju naše dokumentacije dobili pri SRC Infonetu.

 

Magdalena Urbančič, dr. med., spec. pediatrije, vodja uvedbe eTTL v CZBO

“Komunikacija in posluh sta prvotnega pomena pri doseganju ciljev.”

Ugotovili smo, da imamo v CZBO ogromno obrazcev, podatkov, vse je bilo na nekih listih, popisih. En del tega smo vključili v bolnišnični program Birpis21, vse ostalo pa smo začeli beležiti na elektronskem temperaturnem listu.

S pravo ekipo, Uršo na SRC Infonetovi strani ter Ireno na naši strani, smo projekt pripeljali do te točke, da smo uspeli sestaviti elektronski temperaturni list, tako da je postal nepogrešljiv pri našem delu.

Velik plus je bil tudi, da je Urša iz SRC Infoneta strokovno podkovana v medicinski stroki in je imela vsaj osnovno medicinsko znanje, kar je pomagalo, da je zelo dobro razumela, kakšne so naše potrebe.

 

Magdalena Urbančič, dr. med.

Večino zapisov opravijo in shranjujejo digitalno

Center za bolezni otrok je popolnoma digitaliziral vse procese pri obravnavi pacienta: podpisovanje dokumentov ter organizacijo procesa shranjevanja dokumentov. Poleg uporabe sistema eTTL nimajo niti potrebe po shranjevanju temperaturnih listov v papirni obliki, saj se le-ti shranjujejo v sistemu eHrambe.

Še več, tudi pri zdravstveni negi uporabljajo ogromno dokumentov v elektronski obliki. Sprejemna anamneza zdravstvene nege, vpis podatkov o stanju pri odpustu, stanje, ko pacient pride nazaj, vsi ti podatki se v drugih ustanovah še vedno večinoma zapisujejo na papir. CZBO pa je med redkimi zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji, ki večino zapisov  vpisujejo in shranjujejo digitalno.

 

“V eTTL imamo vse podatke pregledno zbrane. Na papirju si omejen s prostorom, poleg tega ima vsak od nas svojo pisavo, potrebno je uporabljati kratice zaradi premalo prostora in potem se ti vse poruši.

V eTTL je vse zapisano razumljivo, čitljivo in razločno.

Danes smo se na eTTL tako navadili, da bi težko delali brez.”

 

Magdalena Urbančič, dr. med.

“eTTL nam skrajša delo, podatki so bolj pregledni.”

eTTL uporabljamo na vseh oddelkih že več kot pol leta. Sistem smo v fazi razvoja skupaj s SRC Infonetom dopolnjevali z idejami z obeh strani, tako da je sistem zrastel in je zelo uporaben, saj nam sedaj občutno časovno skrajša delo. Vse je bolj pregledno, vse podatke pacientov imamo takoj na voljo v sistemu. Že na videz izgleda kot pravi temperaturni list.

Dolgo časa smo dvojno beležili, tako na papirju kot tudi v sistemu, zato da smo bili res prepričani, da vse deluje, kot mora. V nekem trenutku pa smo se odločili, da je sedaj osnova za varno delovanje pripravljena in takrat prešli na izključno elektronsko beleženje.

Na papirju in v zvezkih se informacije velikokrat izgubijo. Varnost podatkov pa je sedaj veliko večja, možnost nastajanja napak je neprimerjivo manjša. Bolj si lahko prepričan v verodostojnost informacije. To se vidi tudi pri napakah, namreč, če opaziš napako, si lahko prepričan, da si jo sam naredil, ker je vse zapisano v sistemu.

 

dr. Irena Štucin Gantar, dr.med., spec.pediatrije, predsednica strokovnega sveta

Veliko potrpežljivosti in podpore smo prejeli tudi na SRC Infonetu. Leto 2010 je bilo za nas prelomno leto, poleg gradnje smo takrat vpeljali tudi bolnišnični informacijski sistem SRC Infoneta in prejeli tako informacijsko podporo našemu delu, ki je nikoli prej nismo bili deležni. Toliko posluha bi težko prejeli kjerkoli drugje, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da pri nas nimamo pravega informatika.

Razvoj sistema se seveda ni zgodil z danes na jutri, vendar smo vedno imeli pred očmi končni cilj, vse težave smo uspešno s pogovorom rešili in šli naprej. Če bi vmes obupali, ne bi bilo napredka.

Na prejšnji način se ne bi želeli več vrniti.

 

Magdalena Urbančič, dr. med., spec. pediatrije, vodja uvedbe eTTL v CZBO

V naslednji objavi vam predstavimo še več prednosti, ki jih pri uporabi rešitve DMS + eHrambe ter sistema eTTL opazijo v CZBO ter kakšni so njihovi načrti pri nadaljnjem razvoju sistema v prihodnosti.

 

Vas zanima več o digitalizaciji procesov v bolnišnicah?

Preverite, kako jim je to uspelo v Bolnišnici Topolšica!

 

eTTL    DMS+ eHramba

Aleš Mali
vodja področja bolnišnice

Pokličite nas za predstavitev rešitev v vaši ustanovi.

Fotografije in zapis: Tea Petrovski

Brez komentarjev

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*