Imejte popoln nadzor nad vsemi stroški v vaši zdravstveni ustanovi

Imejte popoln nadzor nad vsemi stroški v vaši zdravstveni ustanovi
22. 2. 2017 Aleš Mali

Imejte popoln nadzor nad vsemi stroški v vaši zdravstveni ustanovi

Za uspešno poslovanje zdravstvene ustanove je potrebno imeti nadzor nad stroški delovanja, za karseda jasno sliko poslovanja pa je vedno bolj pomemben tudi nadzor stroškov do vseh zadnjih podrobnosti.

Zato so se v KIRURGIJI BITENC odločili za uporabo tistih funkcionalnosti programa BIRPIS21, ki jim omogočajo tudi beleženje vsega materiala in storitev, ki so uporabljeni med vsakim posameznim posegom, pa so morda na prvi pogled zanemarljivi.

Kaj vse lahko spremljamo?

Večina materiala, ki je porabljen med posegom, je vezana na pacienta oziroma na operacijo. Zdravstvene izvajalce pa čedalje bolj zanimajo tudi stroški, ki niso v neposredni povezavi s pacientom ter posegom, ampak gre za bolj splošne storitve in potrošni material, kot je npr. milo za roke, razkužilo, WC papir, najemnine prostorov, čistilni servis in podobno.

V KIRURGIJI BITENC za učinkovito obravnavo vseh stroškov tako spremljajo vse vrste storitev in materiala, ki so uporabljeni med posegom. Vsa poraba je zabeležena v programu BIRPIS21, kar jim omogoča hitre kasnejše analize stroškov.

Kako spremljati ves porabljen material?

Nekaterih storitev, ki jih v ambulanti beležijo, ni mogoče količinsko določiti vnaprej, saj so porabljene količine odvisne od poteka same operacije.
Program BIRPIS21 jim v tem primeru omogoča tudi, da se lahko iz zabeleženih časov pri posamezni operaciji izračuna, kako dolga je bila prisotnost operaterjev, asistentov, inštrumentark in ostalega osebja ter dolžina zasedenosti operacijske dvorane, kar je podlaga za beleženje stroškov in materiala, ki jih drugače ni možno točno oceniti.

 

 

kirursko-orodje

Odkar se v našem programu avtomatsko beležijo ure operaterja in ostalega osebja, imamo vedno natančen vpogled v vse stroške, ki nastanejo. Veliko dodano vrednost vidimo v tem, da se nam torej prisotnost osebja beleži avtomatsko, saj smo prej morali to početi ročno iz različnih virov, zdaj pa imamo vse podatke na enem mestu. Program nam avtomatsko sam sešteje vse ure in ves porabljen material.

 

Darinka Feher, Kirurgija Bitenc

Prepoznajte tudi skrite stroške

Na osnovi vseh teh izračunanih časov posameznega posega program BIRPIS21 natančno zabeleži ustrezne količine teh težje izmerljivih stroškov materiala in storitev.

Tako lahko zdravstvena ustanova za vsak poseg izračuna vse stroške, ki so nastali, ne le stroške dejanskega porabljenega materiala.

Na ta način ima ustanova v vsakem trenutku pravo sliko stanja svojega poslovanja.

mag. Marko Bitenc, dr.med., specialist torakalne in splošne kirurgije

Vas zanima več o natančnem spremljanju vseh stroškov v vaši ustanovi, tudi tistih skritih?

 

Aleš Mali
Vodja področja bolnišnice

Aleš Mali je vodja področja bolnišnice v podjetju SRC Infonet in ima več kot 15 let delovnih izkušenj s procesi, ki potekajo vsakodnevno v bolnišnicah.

Pokličite nas ali nam svoje mnenje sporočite v komentarjih.

Fotografije in zapis: Tea Petrovski

Brez komentarjev

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*