Digitalization of patient treatment processes in CZBO

Digitalization of patient treatment processes in CZBO
31. 7. 2019 Aleš Mali

Digitalization of patient treatment processes in CZBO

Urejenost ter varnost terapij in podatkov brez papirja

Pred kratkim smo obiskali Center za bolezni otrok v Šentvidu pri Stični, ki je med prvimi zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji, kjer so proces spremljanja zdravstvene dokumentacije pacienta popolnoma digitalizirali z uporabo rešitve DMS + eHrambe ter elektronsko temperaturnega terapevtskega lista.

Tokrat nadaljujemo s pogovorom iz prejšnje objave.

          “Brez papirne vojne”

Sedaj sprejemi pacientov potekajo bistveno lažje. Vem, katere podatke imam v sistemu in katere podatke še potrebujem, vse preverim in si pribeležim vnaprej, tako da, ko pacienta sprejmem, se mu lahko res posvetim in ga pregledam brez tiste “papirne vojne”. Prej je bilo potrebno paziti na vsak listek, kam ga razporediti, kaj dati v karton, ki bo šel naprej na oddelek, zdaj pa tudi če v trenutku pregleda pacienta na karkoli pozabim, lahko to enostavno naknadno vnesem v sistem in ko pacient pride na oddelek, bodo tam takoj videli, npr. kakšno dieto sem vnesla.

Zjutraj ni potrebe po branju pisnega raporta, saj so nam vsi podatki na voljo v eTTL sistemu. Če se je prej kdaj zgodilo, da sem karkoli pozabila vpisati, sem morala stopiti do sestre, ali pa je morala ona priti do mene s kartonom, da sem podatek vpisala. Danes tega ni več, vse naredim za svojim računalnikom v svoji pisarni. S sestro vse urediva prek sistema in telefona.

 

Magdalena Urbančič, dr. med., spec. pediatrije, vodja uvedbe eTTL v CZBO

“Pri sprejemih pacientov je bilo včasih ogromno papirantih obrazcev, kjer je bilo treba vse ročno računati (BMI, porabe in podobno), sedaj pa imamo vse te obrazce v računalniku, iste formule so se vnesle v sistem in vse enostavno funkcionira in se avtomatsko izračuna.”

 

Magdalena Urbančič, dr. med.

“DMS in eHramba sta čudovita.”

Rešitev DMS in eHramba je za nas res čudovita. Prej smo se lovili v gori papirjev, med kartotekami in iskali izvide in dokumente, sedaj pa je vse na voljo le z enim klikom v našem sistemu. Urejeno in hitro.

Nič več “ne lovim” zdravnikov po bolnišnici za podpisovanje izvidov, ker vse podpišejo sami v mapah v DMS-ju.

Veseli smo tudi, da lahko sodelujemo s takimi strokovnjaki iz SRC Infoneta, kot je Urša, ki je za nas prava svetla točka, na katero se lahko vedno opremo. Vedno je odprta za sodelovanje in nove izzive.

 

Vida Fabjan Janežič, administrativni vodja pri projektu vpeljave DMS in eHrambe v CZBO

Urejenost podatkov in večja varnost terapij

V eTTL imamo vse podatke o pacientovi terapiji pregledno zbrane. Pri zapisih vlada red, na primer, zdravila in terapija nista več neurejeno zapisana in pomešana. Zato je tudi varnost terapij večja, prav tako tudi varstvo podatkov.

Prej smo vedno imeli težave, kakšno mapo uporabiti za pacientovo dokumentacijo, da bi res zakrili podatke pred nepooblaščenimi pogledi. Sedaj je vse v digitalni obliki v sistemu, zaščiteno z gesli in sledljivo.

Ni več prepisovanja podatkov, na primer terapij, ki smo jih včasih morali prepisovati z lista na list.

eTTL ima sedaj pri našem delu res dodano vrednost.

 

dr. Irena Štucin Gantar, dr.med., spec.pediatrije, predsednica strokovnega sveta

V prihodnosti načrtujejo še tablice ob postelji

V prihodnosti si želimo, da bi ob postelji uvedli tablice, ki bi jih uporabljale medicinske sestre in takoj vnašale podatke, npr. o terapiji, kar se sedaj še vedno vnaša kasneje, šele po tem, ko so vse terapije razdeljene vsem pacientom in imajo sestre možnost v programu vse pokljukati. S čakanjem pa je možnost napak večja.

To bo olajšalo delo medicinskih sester in povečalo točnost vnesenih podatkov.

Še naprej želimo tudi izpopolnjevati eTTL sistem glede na posamezne specifične dejavnosti, na primer spremljanje specifičnih parametrov in zahtev.

 

Magdalena Urbančič, dr. med., spec. pediatrije, vodja uvedbe eTTL v CZBO

Preberite še našo prejšnjo objavo o digitalizaciji procesov v CZBO!

Vas zanima več o možnosti digitalizacije procesov v vaši ustanovi?

 

eTTL DMS+ eHramba

Aleš Mali
vodja področja bolnišnice

Pokličite nas za predstavitev rešitev v vaši ustanovi.

Fotografije in zapis: Tea Petrovski

0 Comments

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*