Verzija Isoz21 – zasebniki – sprememba poročanja HT

Verzija Isoz21 – zasebniki – sprememba poročanja HT
23. 6. 2021 Klemen Benedik

Pripravili smo posodobitev isoz21 – sprememba poročanja HT.

Namestitev morate izvesti izven delovnega časa.

Namestitveni program:  Nam150001051

 

Spoštovani,

Obveščamo vas, da bomo v podatkovni strukturi za zapis rezultatov Covid testov (Covid_19 screening) spremenili polje Datum odvzema vzorca tako, da bo možen vnos datuma in ure. Podatek bo preimenovan v Datum in ura odvzema vzorca.
Sprememba je potrebna v povezavi z uvedbo EU Digitalnega COVID potrdila o testih, ki opredeljuje časovno veljavnost glede na uro odvzema brisa in ne uro opravljanja testa oz. odčitavanja rezultata. Podatek o času odvzema je nujen za skladnost z vsebinskimi in tehničnimi standardi EU. V pravilih za izdajo je izrecno opredeljeno, da se v polju ne sme izpisovati ure opravljanja testa. V primeru hitrih antigenskih testov gre za majhno časovno razliko z minimalnim vplivom na rok veljavnosti potrdila. Pri PCR testih pa je ta razlika lahko znatna.
Pozivamo vas, da do 23. junija svoje informacijske sisteme prilagodite na novo shemo.

V produkcijsko okolje bo spremenjena shema predvidoma nameščena v sredo 23. junija 2021 ob 20:00 uri.
Pri HAGT je smiselno, da za boljšo uporabniško izkušnjo privzeto vrednost časa odvzema vzorca nastavite v povezavi s trenutnim časom (npr. 15 minut pred trenutnim časom ali odmik od trenutnega časa, ki ga nastavi uporabnik). Še naprej velja, da mora biti čas odvzema vzorca obvezno pred časom opravljanja testa.
Pri PCR testih je potrebno ta podatek obvezno pridobiti od naročnika, zato lahko vpliva tudi na izpis naročilnice, ki spremlja vzorec (npr. v papirnati naročilnici za PCR test). V kolikor tega podatka laboratorij ne dobi, je smiselno za ta čas uporabiti uro prejema vzorca v laboratorij.
Predlagamo vzpostavitev kontrole, da je ura res prisotna. V kolikor bo CRPP prejemal ure 0:00 in bodo tako zapisane v digitalnem Covid potrdilu o negativnem testu, bo to v pacientovo škodo, saj bo veljavnost potrdila predčasno potekla.
Za vaše konstruktivno sodelovanje se vnaprej zahvaljujemo.

Lep pozdrav

Lucija Tepej Jočić
Center za informatiko v zdravstvu/

 

Brez komentarjev

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*