Verzija Isoz21 april – ZD

Verzija Isoz21 april – ZD
11. 4. 2019 Klemen Benedik

Pripravili smo novo verzijo Isoz21. Navodila so priložena programu, dostopna preko tipke F1.

Preberite si tudi prenovljena navodila za davčno blagajno: Navodila_DavčnaBlagajna

Verzijo morate namestiti izven delovnega časa!

Namestitveni program: Nam121193_serv

Namestitveni program za dislocirane enote: Nam121193E

 

Izvajalec zdravstvenih storitev je skladno z ZDDV-1 (Zakon o davku na dodano vrednost) dolžan pacientu izdati račun za vsako opravljeno storitev. Če pacient plača račun (znesek doplačila pacienta, torej znesek, ki je na računu, naveden kot znesek za plačilo) z gotovino, potem gre za račun, ki je delno plačan z gotovino, in ga je treba davčno potrditi. Seveda je treba davčno potrditi tudi račune, ki jih v celoti plača pacient.

V februarju 2019 je bila s strani FURS-a izdana zahteva, da morajo biti vsi računi, ki se pošiljajo v potrjevanje, številčeni v enem zaporedju (brez manjkajočih številk). Zaradi tega aplikacija ne omogoča več izločanja potrjevanja negotovinsko plačanih računov ali računov z zneskom 0, lahko pa se izločijo informativni ZZZS računi (privzeta nastavitev).

Skladno z zgoraj zapisanim je mogoče v programu še vedno določiti, da se informativne (ZZZS) račune še lahko izloči iz davčnega potrjevanja ( Orodja ->Nastavitve) :

Ker je bilo od 1.1.2019 do namestitve verzije številčenje za račune enotno (skupno za račune, ki se morajo davčno potrjevati in ki jih ni potrebno potrjevati), je potrebno na FURS naknadno poslati vse neposlane račune, med katerimi bodo do namestitve nove verzije tudi računi, ki so bili do sedaj izločeni iz davčnega potrjevanja.
To lahko storite preko okna [Računi za davčno potrjevanje na FURS], preko zavihka [Samo računi za potrjevanje].

Priporočamo:
– da neposlane račune za nazaj pošljete v večih paketih (ne vse naenkrat), odvisno od časa pošiljanja, vsekakor pa ne naenkrat za celotno obdobje od 1.1.2019 do namestitve nove verzije;
– da konec meseca preverite, če kljub nastavitvi “ne pošiljaj ZZZS računov” le-ti še vedno prihajajo v zavihek “Računi za davčno potrjevanje FURS”; v tem primeru še enkrat preverite nastavitve

 

Brez komentarjev

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*